Aanpak door ROC Ter AA

Coronavirus

LAATSTE UPDATE: 2-3-2021

Wat betekent de avondklok voor mijn studie?
Alle lessen op school stoppen uiterlijk 19:30 uur. Examens, lessen ter voorbereiding op een examen en praktijklessen gaan wel door. Als je daardoor niet voor 21:00 thuis kunt zijn, moet je een ingevulde eigen verklaring kunnen laten zien (geprint of digitaal) en je rooster kunnen laten zien waar duidelijk in staat dat je in de avond les moest volgen. Je mag ook om een mbo-verklaring op school vragen. Je krijgt dan een geprint formulier mee met een handtekening van school.

Kun je door je werk op je bpv-bedrijf niet voor 21:00 thuis zijn? Zorg dan dat je een eigen verklaring en een ondertekende werkgeversverklaring bij je hebt.

Let op: gebruik alleen de eigen verklaring en werkgeversverklaring van de rijksoverheid (zie links hierboven) en de verklaring van school. Iets anders is niet geldig en levert je een boete van 95 euro op. Een valse verklaring wordt zelfs gezien als een misdrijf.

Mag ik naar school?
Vanaf 1 maart mag je ten minste één dag per week naar school. Het kan dus ook vaker zijn.  Houd je rooster goed in de gaten!

Ik kan niet vanuit huis werken, wat nu?
Is het lastig om thuis aan school te werken of heb je geen laptop? Of werkt een van je ouders/verzorgers in een cruciaal beroep? Dan mag je naar school komen. Meld je aan via dit formulier. Je moet natuurlijk wel gezond zijn. Heb je klachten zoals hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je je zo snel mogelijk laten testen en blijf je thuis.

Hoe zit dat met reisbewegingen?
Op dit moment mogen alleen noodzakelijke reizen worden gedaan. Volgens het kabinet vallen reizen naar en van school hieronder. Dit geldt ook voor reizen naar je stagebedrijf.

Gelden er verder nog speciale regels op school?
Op school draag je een mondkapje als je niet op je werkplek zit en je houdt altijd en overal 1,5 meter afstand. Volg goed de looproutes en was je handen zo vaak als kan. Heb je klachten? Blijf thuis en vraag een coronatest aan.

Op school ben je met meerder mensen bij elkaar, mag dat eigenlijk wel?
Ja dat mag. De maatregel voor groepsgroottes geldt niet voor onderwijs.

Ik loop stage. Gaat dat gewoon door?
Als je geen klachten hebt zoals hoesten, verkoudheid of koorts, kun je naar je stage gaan. Heeft jouw leerbedrijf andere regels? Dan moet je die volgen. Houd je sowieso aan de voorzorgsmaatregelen van je leerbedrijf. Besluit het bedrijf dat het werk of de stage niet verder kan gaan vanwege corona? Neem dan contact op met de SLB’er. Kun je stage lopen maar ben je ongerust? Dan mag je tijdelijk je stage onderbreken. Dit kun je ook bespreken met je SLB’er.

Hoe werkt dat, examen doen in coronatijd?
Jouw gezondheid en die van de medewerkers staat hierbij voorop, dus we houden ons aan de maatregelen van de overheid. Dat betekent dat we afstand moeten houden. Soms is dat geen probleem, maar soms betekent het dat we de manier van examineren moeten aanpassen. Dat is niet zomaar gedaan, want het examen moet vooraf eerst worden ‘goedgekeurd’ door een speciale commissie. Zo zorgen we ervoor dat het examen dát je doet, een kwalitatief goed examen is.

Ik ben op vakantie geweest in een gebied dat nu code oranje heeft, maar ik ben gezond. Kan ik naar school komen?
Ben je na onlangs thuisgekomen uit een gebied met code oranje of code rood? Ga dan tien dagen in thuisquarantaine. Ook als je je fit voelt. Meld je ziek en bespreek je situatie met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er).

Ik ben een klein beetje verkouden, maar ik ben niet in een risicogebied geweest.
Heb je maar hele lichte verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn? Doe dan toch zo snel mogelijk een coronatest en blijf thuis totdat je zeker weet dat je geen corona hebt. Je kunt eenvoudig zelf een afspraak maken bij de GGD. Vergeet je niet ziek te melden via het Eduarte Studentenportaal als je achttien jaar of ouder bent. Ben je jonger dan achttien? Laat je ouder/verzorger je ziekmelden via het Eduarte Ouderportaal.

Hoe zit het met buitenlandstages?
Internationale stages worden uit voorzorg nog niet gepland. Zo voorkomen we dat je ineens vast komt te zitten in het buitenland als er een nieuwe brandhaard ontstaat.

Ik heb klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts. Moet ik thuisblijven?
Ja, dan blijf je thuis. Ook als een huisgenoot klachten heeft én koorts en/of benauwdheid.

Ik ben weer opgeknapt, kan ik weer beginnen?
Als je geen klachten meer hebt, mag je bijna weer aan de slag. Volg goed de instructies van de GGD. ​​​​Vergeet niet je weer ‘beter’ te melden.  Ben je achttien jaar of ouder? Dan kun je dat zelf doen. Ben je jonger? Vraag dan je ouder/verzorger dit te doen.

Wat moet ik doen als de adviezen weer veranderen?
ROC Ter AA volgt de richtlijnen van het RIVM. Adviseert het RIVM anders? Dan volg je die adviezen. Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken via hun website of via NOS.nl.

Wat kan ik doen om het coronavirus te voorkomen?
Besmetting met het coronavirus voorkom je op dezelfde manier als de griep en verkoudheid:

  • Blijf zo veel mogelijk thuis.
  • Was je handen regelmatig. Zie hier hoe je dat grondig doet.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.

Wat doet ROC Ter AA rondom het coronavirus?
Dagelijks, en zo nodig vaker, bespreekt het team dat zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt wat de ontwikkelingen zijn. Er wordt bekeken wat de ontwikkelingen betekenen voor de school en haar studenten en medewerkers en welke acties moeten worden ondernomen. We volgen hierbij de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM. Ook hebben we direct contact met de instanties die hierover gaan.
Mocht er een moment komen dat er andere adviezen gaan gelden, word je direct hierover geïnformeerd via e-mail en Startpunt (studentintranet).

Ik lees van alles over het virus, welke site is betrouwbaar?
De NOS is een betrouwbare informatiebron. Daar vind je het laatste nieuws. Ook op de websites van het RIVM en Ministerie van Buitenlandse zaken vind je veel nuttige en betrouwbare informatie.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?