Coronavirus ‐ ROC Ter AA
Aanpak door ROC Ter AA

Coronavirus

LAATSTE UPDATE: 16-10-2020

Hoe ziet het studiejaar 2020-2021 eruit?
In het nieuwe schooljaar kan er weer meer dan voor de vakantie. Maar helemaal open mogen mbo-scholen nog niet. We streven er naar je een keer per week en minstens een keer per twee weken op school te zien. Als je op school wordt verwacht, laten we jou dat op tijd weten. Houd daarom je rooster goed in de gaten!

Moet ik een mondkapje op?
Vanaf 26 oktober 2020 moet je een mondkapje dragen in de scholen van ROC Ter AA. In de theorielokalen mag het dus af als je op je plek zit. Breng dus altijd je eigen mondkapjes mee. Vergeten? Dan kun je er een wegwerpmondkapje van school gebruiken. Vraag het aan de medewerker die bij de ingang staat.

Noodzakelijke reizen
Op dit moment mogen alleen noodzakelijke reizen worden gedaan. Volgens het kabinet vallen reizen naar en van school hieronder. Dit geldt ook voor reizen naar je stagebedrijf.

Groepen op school zijn soms groter dan 30 personen, mag dat?
Ja dat mag. De maatregel voor groepsgroottes geldt niet voor onderwijs. Wel is het belangrijk dat ook op school de andere maatregelen zoals 1,5 meter afstand, vaak handen wassen en volgen van de looproutes worden gevolgd.

Hoe ziet mijn rooster eruit?
We maken een goede mix van offline en online lessen en begeleiding, zodat jij je studie zo goed mogelijk kunt doorlopen. Als je op school komt, gelden er voorzorgsmaatregelen. Zo moet je altijd en overal 1,5 meter afstand houden, goed desinfecteren en de looproutes volgen. De gebouwen zijn erop aangepast. Als je niet op school bent, volg je thuis online les of ben je aan het werk bij je leerbedrijf en volg je de regels die daar gelden. Lees hier welke huisregels rond corona er gelden voor studenten.

Is er iemand bij ROC Ter AA positief getest?
Er zijn inderdaad mensen positief getest op het coronavirus. Volgens de GGD is er geen verhoogd risico geweest voor studenten en medewerkers. Degene die mogelijk te dichtbij zijn geweest, zijn geïnformeerd en gaan in thuisquarantaine. De lessen kunnen dus gewoon doorgaan.

Ik ben op vakantie geweest in een gebied dat nu code oranje heeft, maar ik ben gezond. Kan ik naar school komen?
Ben je na onlangs thuisgekomen uit een gebied met code oranje of code rood? Ga dan tien dagen in thuisquarantaine. Ook als je je fit voelt. Meld je ziek en bespreek je situatie met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er).

Ik ben een klein beetje verkouden, maar ik ben niet in een risicogebied geweest.
Heb je maar hele lichte verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn? Doe dan toch zo snel mogelijk een coronatest en blijf thuis totdat je zeker weet dat je geen corona hebt. Je kunt eenvoudig zelf een afspraak maken bij de GGD. Vergeet je niet ziek te melden op school.

Ik kan niet vanuit huis werken, wat nu?
Is het lastig om thuis aan school te werken of heb je geen laptop? Of werken allebei je ouders/verzorgers in een cruciaal beroep? Dan mag je naar school komen. De locatie Keizerin Marialaan in Helmond blijft hiervoor open. Meld je aan via dit formulier. Je moet natuurlijk wel gezond zijn. Heb je klachten zoals hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je je zo snel mogelijk laten testen en blijf je thuis.

Ik loop stage. Gaat dat gewoon door?
Als je geen klachten hebt zoals hoesten, verkoudheid of koorts, kun je naar je stage gaan. Heeft jouw leerbedrijf andere regels? Dan moet je die volgen. Houd je sowieso aan de voorzorgsmaatregelen van je leerbedrijf. Besluit het bedrijf dat het werk of de stage niet verder kan gaan vanwege corona? Neem dan contact op met de SLB’er. Kun je stage lopen maar ben je ongerust? Dan mag je tijdelijk je stage onderbreken. Bespreek ook dit met je SLB’er.

Hoe zit het met buitenlandstages?
Internationale stages worden uit voorzorg nog niet gepland. Zo voorkomen we dat je ineens vast komt te zitten in het buitenland als er een nieuwe brandhaard ontstaat.

Hoe werkt dat, examen doen in coronatijd?
Jouw gezondheid en die van de medewerkers staat hierbij voorop, dus we houden ons aan de maatregelen van de overheid. Dat betekent dat we afstand moeten houden. Soms is dat geen probleem, maar soms betekent het dat we de manier van examineren moeten aanpassen. Dat is niet zomaar gedaan, want het examen moet vooraf eerst worden ‘goedgekeurd’ door een speciale commissie. Zo zorgen we ervoor dat het examen dát je doet, een kwalitatief goed examen is.

Hoe zit het met de diploma-uitreiking?
Ook die is aangepast aan de coronamaatregelen. We kennen twee varianten diploma-uitreikingen: de ‘rodeloperroute’ op locatie Keizerin Marialaan, en de diploma-uitreiking ‘persoonlijk bij jou thuis of bij je stagebedrijf overhandigd’. Je ontvangt een uitnodiging of aankondiging als jouw diploma-uitreiking is gepland.

Ik ben geslaagd, maar de diploma-uitreiking duurt nog even. Kan ik het al eerder krijgen voor bijvoorbeeld mijn nieuwe baan of vervolgopleiding?
Dat kan. Als je geslaagd bent, kun je je diploma – op afspraak – ophalen bij de examenadministratie vanaf 24 augustus (locatie Keizerin Marialaan). Je diplomagegevens staan overigens ook in het diplomaregister. Daar kun je je diploma bekijken én een gratis uittreksel downloaden. Een uittreksel uit het diplomaregister is voorzien van een echtheidscertificaat en heeft dezelfde waarde als het originele diploma. Bekijk voor meer informatie diplomaregister.nl

Ik wil doorstromen naar het hbo, hoe gaat dat nu?
De uiterste aanmelddatum voor het hbo was 1 juni. Kun je niet alle vakken afronden door de coronamaatregelen? Dan kun je soms toch alvast doorstromen naar het hbo. Je krijgt dan tot 1 januari 2021 de tijd om die gemiste vakken in te halen.

Ik heb klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts. Moet ik thuisblijven?
Ja, dan blijf je thuis. Ook als een huisgenoot klachten heeft én koorts en/of benauwdheid. Vergeet niet je ziek te melden via het Eduarte Studentenportaal als je 18 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 18? Laat je ouder/verzorger je ziekmelden via het Eduarte Ouderportaal.

Ik ben weer opgeknapt, kan ik weer beginnen?
Als je geen klachten meer hebt, mag je bijna weer aan de slag. Volg goed de instructies van de GGD. ​​​​Vergeet niet je weer ‘beter’ te melden.  Ben je achttien jaar of ouder? Dan kun je dat zelf doen. Ben je jonger? Vraag dan je ouder/verzorger dit te doen.

Wat moet ik doen als de adviezen weer veranderen?
ROC Ter AA volgt de richtlijnen van het RIVM. Adviseert het RIVM anders? Dan volg je die adviezen. Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken via hun website of via NOS.nl.

Wat kan ik doen om het coronavirus te voorkomen?
Besmetting met het coronavirus voorkom je op dezelfde manier als de griep en verkoudheid:

  • Blijf zo veel mogelijk thuis.
  • Was je handen regelmatig. Zie hier hoe je dat grondig doet.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.

Wat doet ROC Ter AA rondom het coronavirus?
Dagelijks, en zo nodig vaker, bespreekt het team dat zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt wat de ontwikkelingen zijn. Er wordt bekeken wat de ontwikkelingen betekenen voor de school en haar studenten en medewerkers en welke acties moeten worden ondernomen. We volgen hierbij de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM. Ook hebben we direct contact met de instanties die hierover gaan.
Mocht er een moment komen dat er andere adviezen gaan gelden, word je direct hierover geïnformeerd via e-mail en het studenten intranet.

Ik lees van alles over het virus, welke site is betrouwbaar?
De NOS is een betrouwbare informatiebron. Daar vind je het laatste nieuws. Ook op de websites van het RIVM en Ministerie van Buitenlandse zaken vind je veel nuttige en betrouwbare informatie.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?