Coronavirus ‐ ROC Ter AA
Aanpak door ROC Ter AA

Coronavirus

UPDATE: Het kabinet heeft 19 mei 2020 de maatregelen versoepeld. De vragen en antwoorden op deze pagina zijn hierop aangepast.

Gaat ROC Ter AA weer open?
Vanaf 15 juni mogen mbo-scholen weer open om praktijklessen te geven en toetsen af te nemen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de praktische voorbereidingen hiervan. Studenten die op school worden verwacht, krijgen hierover op tijd bericht. Ondertussen gaat het onderwijs gaat door op afstand volgens de weekplanning. Om goed alle lesstof op te kunnen nemen, is het belangrijk om een dagritme aan te houden. Zorg dus dat je vóór de eerste les aangekleed bent en een ontbijt achter de kiezen hebt.

Hoe werkt die weekplanning?
Iedere les kan op een andere manier worden ingevuld. De docent bepaalt welke methode het best past bij de lesstof, de klas en bij hem/haar zelf. In de weekplanning lees je welke apps je moet gebruiken en wanneer je online moet zijn. Houd dus goed in de gaten hoe de les wordt aangeboden. Je docent laat weten wat er van je verwacht wordt.

Tip: Op het Student Intranet (Wegwijzer) vind je handige handleidingen voor het installeren van de benodigde programma’s.

Ik mis vakken in de weekplanning
Het kan zijn dat niet al jouw vakken in deze planning terugkomen. We geven voorrang aan datgene wat je nu nodig hebt voor je diploma.

Ik kan niet vanuit huis werken, wat nu?
Is het lastig om thuis aan school te werken of heb je geen laptop? Of werken allebei je ouders/verzorgers in een cruciaal beroep? Dan mag je naar school komen. De locatie Keizerin Marialaan in Helmond blijft hiervoor open. Meld je aan via dit formulier. Je moet natuurlijk wel gezond zijn. Heb je klachten zoals hoesten, keelpijn of koorts? Dan mag je het huis niet uit.

Ik loop stage. Gaat dat gewoon door?
Als je geen klachten hebt zoals hoesten, verkoudheid of koorts, kun je naar je stage gaan. Heeft jouw leerbedrijf andere regels? Dan moet je die volgen. Houd je sowieso aan de voorzorgsmaatregelen van je leerbedrijf. Besluit het bedrijf dat het werk of de stage niet verder kan gaan vanwege corona? Neem dan contact op met de SLB’er. Kun je stage lopen maar ben je ongerust? Dan mag je tijdelijk je stage onderbreken. Bespreek dit met je SLB’er.

Hoe zit het met buitenlandstages?
Alle buitenlandstages zijn uit voorzorg geannuleerd. De gemaakte kosten worden vergoed in overleg met Bas Luijten, coördinator internationalisering, (+31 6 11 11 95 08).
Buitenlandse stages voor personeel worden tot nader order niet uitgevoerd of gepland.

Gaan de examens weer door?
Per 7 april zijn bij ROC Ter AA de examens geleidelijk hervat. Jouw gezondheid en die van de medewerkers staat hierbij voorop, dus we houden ons aan de maatregelen van de overheid. Dat betekent dat we afstand moeten houden. Soms is dat geen probleem, maar meestal betekent het dat we de manier van examineren moeten aanpassen. Dat is niet zomaar gedaan, want het examen moet vooraf eerst worden ‘goedgekeurd’ door een speciale commissie. Zo zorgen we ervoor dat het examen dát je doet, een kwalitatief goed examen is.

Welke examens gaan door?
De examens voor laatstejaars studenten krijgen prioriteit. Vanaf 7 april nemen we de examens af die met weinig aanpassingen op afstand kunnen worden gedaan, net als examens waar maximaal drie personen bij betrokken zijn. Denk aan een examen op je bpv-bedrijf.
Vanaf 15 juni kun je ook weer toetsen op school doen.

Hoe weet ik of mijn examen doorgaat?
Jouw studieloopbaanbegeleider of mentor laat je op tijd weten wanneer er voor jou een examen gepland staat. Heb je vragen? Neem contact op met hem of haar. Natuurlijk kun je zelf alvast aan de slag met de voorbereidingen.

Ik wil doorstromen naar het hbo, hoe gaat dat nu?
De minister heeft besloten de uiterste aanmelddatum voor het hbo te verplaatsen naar 1 juni. Je hebt dus langer de tijd gekregen. Kun je niet alle vakken afronden door de coronamaatregelen? Dan kun je soms toch alvast doorstromen naar het hbo. Je krijgt dan tot 1 januari 2021 de tijd om die gemiste vakken in te halen.

Ik heb een meeloopdag gepland staan die nu niet doorgaat
Klopt, alle meeloopdagen zijn geannuleerd. We zullen nieuwe data aanbieden zodra we weer open zijn.

Ik heb nog vragen, en zie dat de info- en aanmeldavond van 14 mei niet meer op de website staat
Deze informatieavond gaat inderdaad niet door. We kunnen ons echter heel goed voorstellen dat je nog vragen hebt, dus daar hebben we een andere oplossing voor. De komende tijd kun je met ons (video)bellen. Een persoonlijk gesprek, op afstand dus. Kijk hier voor meer info.

Kan iemand mij even helder uitleggen waarom dit allemaal nodig is?
Ja, dat doet NOS op 3 voor je, bekijk de video hier.

Ik heb klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts. Moet ik thuisblijven?
Ja, dan blijf je thuis. Vergeet niet je ziek te melden via het Eduarte Studentenportaal als je 18 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 18? Laat je ouder/verzorger je ziekmelden via het Eduarte Ouderportaal.

Ik ben weer opgeknapt, kan ik weer beginnen?
Als je geen klachten meer hebt, mag je bijna weer aan de slag. Wacht 24 uur voordat je de deur uitgaat, om zeker te weten dat de klachten weg zijn. ​​​​Nu we elkaar niet zien op school, vragen we je om je ‘beter’ te melden. Dit kan easypeasy via deze link vier vragen te beantwoorden.  Ben je achttien jaar of ouder? Dan kun je dat zelf doen. Ben je jonger? Vraag dan je ouder/verzorger dit te doen.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?
Volgens richtlijnen van het RIVM: heb je verkoudheidsklachten en/of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Heb je meer dan 38 graden Celsius koorts, moet je veel hoesten of ben je benauwd? Bel dan je huisarts.

Wat moet ik doen als de adviezen weer veranderen?
ROC Ter AA volgt de richtlijnen van het RIVM. Adviseert het RIVM anders? Dan volg je die adviezen. Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken via hun website of via NOS.nl.

Wat kan ik doen om het coronavirus te voorkomen?
Besmetting met het coronavirus voorkom je op dezelfde manier als de griep en verkoudheid:

  • Blijf zo veel mogelijk thuis.
  • Was je handen regelmatig. Zie hier hoe je dat grondig doet.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Geen handen schudden.

Wat doet ROC Ter AA rondom het coronavirus?
Dagelijks, en zo nodig vaker, bespreekt het team dat zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt wat de ontwikkelingen zijn. Er wordt bekeken wat de ontwikkelingen betekenen voor de school en haar studenten en medewerkers en welke acties moeten worden ondernomen. We volgen hierbij de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM. Ook hebben we direct contact met de instanties die hierover gaan.
Mocht er een moment komen dat er andere adviezen gaan gelden, word je direct hierover geïnformeerd via e-mail en het studenten intranet.

Ik lees van alles over het virus, welke site is betrouwbaar?
De NOS is een betrouwbare informatiebron. Daar vind je het laatste nieuws. Ook op de websites van het RIVM en Ministerie van Buitenlandse zaken vind je veel nuttige en betrouwbare informatie.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?