“Als de student verandert moet je anders les gaan geven”

Miranda Habraken. Docent Bedrijfseconomie. Business.

Ik heb hier vroeger zelf op school gezeten, op de MEAO. Dat heeft me een prima baan opgeleverd bij Exact Software in Delft. Op de een of andere manier leek het me leuk om ooit op mijn oude school leraar te worden. Via via kreeg ik een tip dat er een vacature was voor een ict docent. Toen heb ik mijn baan in Delft opgezegd. Ik moest mijn laptop inleveren, mobieltje inleveren, auto inleveren, salaris inleveren… Ik heb alles ingeleverd en er een droombaan voor terug gekregen.

Ik heb in al die jaren veel zien veranderen. Eerst hadden we allemaal klassen en toen gingen de muren eruit. Nu wordt het onderwijs steeds meer gedigitaliseerd, we gaan van papier naar scherm.  De lesvoorbereiding, de studiewijzer en de taken voor studenten staan straks allemaal online. Ze kunnen dan via een app zelf zien hoe ze er voor staan. En als docent kun je maatwerk leveren voor studenten die sneller of langzamer door de stof gaan. Je kunt er zelfs examens mee afnemen of  plagiaat controleren.

Studenten zijn ook veranderd, ze hebben een mening, zijn mondig en kunnen dingen snel opzoeken. Ze hebben allemaal een mobieltje, wat soms een lust en soms een last is. Als de student verandert moet je ook anders les gaan geven, vind ik.

Er is hier een gezond soort sociale controle dankzij de kleinschaligheid. En afspraak is afspraak. Als ik iemand een diploma geef dan weet ik dat ik het niet weggeef. Je krijgt hier niks cadeau, je hebt het dan ook echt verdiend.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?