ROC Ter AA-student genomineerd voor Noordhofprijs

Wordt Meike Junior Vaktalent?

Meike Wijnhoven staat als vrouw haar ‘mannetje’ in de techniekwereld. De negentienjarige student van ROC Ter AA is daarom genomineerd voor de Noordhofprijs in de categorie Junior Vaktalent. Na het behalen van het diploma Eerste Monteur Mechatronica is Meike nu bezig met de opleiding Allround precisieverspaner bij Techniekcentrum|Brainport in Deurne.

 

Allround precisieverspaner is een specialistische opleiding waarbij je met grote nauwkeurigheid leert werken met geavanceerde machines. Niet een opleiding of vakgebied waar je veel vrouwen ziet. Meike zit in een klas met alleen maar mannen. “Er bestaat een hardnekkig vooroordeel dat het zwaar en vuil werk is. Maar het is juist heel clean”, vertelt ze.

En die boodschap wil Meike graag aan zoveel mogelijk jongeren overbrengen. Ze wil laten zien hoe leuk techniek is. “Laat je niet tegenhouden door je eigen vooroordelen. Dat je iets niet doet of durft, omdat het misschien ‘niet zo zou horen’. Volg je hart, dan komt het altijd goed.” Ze hoopt dat de komende jaren meer meiden voor de opleiding kiezen. “Ik was bang dat ik niet opgenomen zou worden in een klas met twintig jongens. Ik hoop dat in de toekomst meer meiden de stap durven te zetten. Daar wil ik me best sterk voor maken.”

Ron Gommans, kerndocent en coördinator van het Techniek & Technologie College van Ter AA vertelt: “Meike doet het niet alleen goed op school, ze helpt ook bij het enthousiasmeren van nieuwe studenten. Zo vertelde ze ouders en leerlingen van het vmbo wat het vak inhoudt en ging ze met de jongeren aan de slag in de werkplaats. Meike is echt een visitekaartje voor de sector. Ze verdient het absoluut om te winnen.”

Wie weet staat Meike over een paar jaar wel voor de klas, vertelt Gommans: “Bij ROC Ter AA zien we graag hybride docenten voor de klas: leerkrachten die met één been in de praktijk en één been in het onderwijs staan. Dat zou echt iets voor Meike zijn, ze heeft passie voor het vak én het onderwijs spreekt haar aan.”

De Noordhofprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste vakmensen van de Brainportregio (Zuidoost-Brabant). De Stichting Bevordering Vakmanschap reikt de prijs sinds 1986 uit. Op vrijdag 26 november worden de winnaars bekend gemaakt.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?