Over deze sector

Business

Klant is koning

Hoe gaat het met de business? Dat zou zo maar een vraag kunnen zijn die ze aan jou stellen. Want welk vak je ook leert in de business, je bent altijd betrokken bij het succes van een bedrijf of organisatie. Of het nu is omdat jij zorgt dat de administratie klopt of omdat je een rasverkoper bent. Ook kun je je steentje bijdragen in de marketing en communicatie, human resource management of als juridisch medewerker.

Werken in deze sector

Veel breder dan in deze sector vind je het niet. Ben je heel precies, dan kun je als juridisch medewerker aan de slag, als junior assistent-accountant of als bedrijfsadministrateur. Ben je van het regelwerk dan voel je je waarschijnlijk meer thuis in de evenementenbusiness, als office assistant of management assistant.
Zoek je meer de commerciële kant? Dan zien we je straks terug als verkoopspecialist, accountmanager of manager retail. De meeste banen binnen business zijn op kantoor: je werkt meestal achter de PC, hebt overleg en zit in projecten.

Business Services

Financieel-administratief

Bedrijven en organisaties kopen en verkopen diensten en producten. En als je iets verkoopt, heb je altijd te maken met cijfers en bedragen. Die moeten goed worden vastgelegd en bijgehouden. Geadministreerd heet dat. Gaat het over de cijfers en de boekhouding, dan is dat werk voor assistent-accountants en bedrijfsadministrateurs.

Business Services

juridisch-administratief

Als je samenwerkt maak je afspraken. Bedrijven en organisaties leggen dan zo goed mogelijk vast wat de rechten, plichten en voorwaarden zijn. Ook tussen werkgevers en werknemers gelden afspraken. Er moeten mensen zijn die precies bijhouden wat er afgesproken is. Die gestructureerd werken en gemakkelijk zaken kunnen opzoeken en opslaan in computers. Ben jij dat? Dan ben je waarschijnlijk een toekomstig juridisch-administratief medewerker.

Business Services

Medewerker marketing en communicatie

Sta je er nog wel eens bij stil hoe je beïnvloed wordt door informatie? Door reclameboodschappen, bijvoorbeeld op Snapchat en Instagram? Niets is toevallig. Daar is over nagedacht door marketing- en communicatiemensen. Ook de inhoud van de website die je nu aan het checken bent, is bedacht door een afdeling communicatie.

Business Services

Office- en managementsupport

Vraag het aan directeuren en managers en ze zeggen allemaal hetzelfde: ik kan niet zonder mijn assistent. Regelen, bellen, mailen. Zorgen dat afspraken in de agenda komen, mensen uitnodigen, zakenreizen regelen. Allemaal werk voor office- en management assistenten.

Eén basisjaar

Wil je straks aan de slag in een van bovenstaande werkgebieden? Het bedrijfsleven vraagt om mensen die flexibel zijn. Mensen die behalve op hun eigen terrein ook weten hoe het in andere onderdelen van een bedrijf werkt. Daarom is het eerste jaar bij ons een gemeenschappelijk basisjaar. Dat geldt voor alle opleidingen binnen financieel-administratief, juridisch-administratief, marketing, communicatie en evenementen en binnen office- en managementsupport. Het voordeel voor jou? Je hoeft pas na het eerste jaar definitief te kiezen. Weet je al wel wat je precies wilt? Ook jij profiteert, want je krijgt een veel bredere opleiding.

Retail en commercie

Je krijgt een kick van een goeie deal. Je denkt vanuit de klant. Want een tevreden klant komt terug. Daarom denk je buiten de lijntjes en ben je ondernemend. Ondernemen zit je in het bloed. Misschien eerst als accountmanager of retailmanager en straks in je eigen winkel of webshop.

Veelgestelde vragen

Als ik kies voor business, blijf ik dat dan m’n hele leven doen?

Dat ligt grotendeels aan jou. Als je op kantoor terecht komt zijn er na een paar jaar vaak mogelijkheden om iets anders te gaan doen. Of je verder te specialiseren. Eén ding is zeker: je gaat vervolgopleidingen volgen, waardoor je altijd inzetbaar blijft.

Hoe weet ik of business bij mij past?

Dat is moeilijk te zeggen. Juridisch-administratieve mensen zijn heel anders dan commerciële mensen. Niet beter, niet slechter, gewoon anders. Kom gewoon eens naar een meeloopdag van een of meer opleidingen. Dat is de beste manier om uit vinden of het bij je past.

Hoe zeker is mijn toekomst in deze sector?

Dat hangt ervan af of je werkt in een bedrijf dat gevoelig is voor hoe het economisch gaat. Werk je bij een gemeente dan heb je wat meer zekerheid.

Hoe is de verdeling theorie-praktijk?

De meeste opleidingen binnen business zijn bol-opleidingen. Bij een bol-opleiding zit je vooral op school en loop je stage. De nadruk ligt dus op de theorie die je praktisch toe kunt passen. Bij een bbl-opleiding werk je en kom je één dag in de week naar school.

Kan ik overstappen van de ene naar de andere opleiding?

In hetzelfde vakgebied kun je altijd doorstromen van niveau 3 naar niveau 4.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?