Over deze sector

ICT

Zorgen dat computers doen wat ze moeten doen

In de afgelopen jaren zijn we steeds afhankelijker geworden van goeie wifi, werkende printers en van mobiele apps en software op de PC. En wie houdt dat allemaal in de lucht? Wie zorgen voor programma’s die gebruiksvriendelijk zijn? Voor apps die er goed uitzien? Precies: ICT’ers.

Werken in deze sector

Achter de schermen zitten mensen die weten hoe je computers, mobieltjes en tablets laat doen wat ze moeten doen. ICT’ers zijn veelgevraagd. Dagelijks worden applicaties bedacht, ontwikkeld, geprogrammeerd en getest. ICT’ers knopen als het ware de hele wereld aan elkaar. Binnen de sector kun je onderscheid maken tussen de ontwikkelaars en de beheerders. Wat past bij jou?

Software development - Applicatie-
ontwikkeling

Websites, programma’s voor pc’s, databases en games: het zijn allemaal applicaties. Programma’s voor industriële apparaten vind je in allerlei consumentenelektronica en auto’s (embedded systems). Je werkt meestal samen met collega’s aan één project. Daarom moet je goed kunnen communiceren in woord en schrift, en kunnen werken met deadlines. Over communiceren gesproken, de voertaal is vaak Engels. Daarom vind je bij ons ook een tweetalige opleiding.

ICT Support

Met alleen applicaties ben je er niet. Die moeten ook geïnstalleerd worden. Je hebt netwerken nodig. Goede kabels. Patronen voor printers. Of soms moeten alle PC’s vervangen worden. Werk voor een medewerker ict.

Systems and devices - ICT- en mediabeheer

Hier zitten we bij de meer technische kant van netwerken en computers. Bij de beveiliging, bij het zorgen voor voldoende netwerkcapaciteit, bij betrouwbare dataverbindingen. Je hebt veel contacten met leveranciers van hard- en software. Of je gaat aan de slag bij een internetprovider of hostingbedrijf.

Veelgestelde vragen

Als ik kies voor ict, blijf ik dat dan m’n hele leven doen?

Vaak wel. ICT is een vak voor specialisten. Het leuke is wel dat je als ict’er in alle sectoren van onze maatschappij aan het werk kunt. Bijvoorbeeld in de zorg, de bouw of in de technologiesector.

Hoe weet ik of ict bij mij past?

Hou je van gestructureerd werken? Wil je snappen hoe computers werken? Ben je niet bang om veel te programmeren? Welkom in de ict!

Hoe zeker is mijn toekomst in deze sector?

Applicatieontwikkelaars en ICT-beheerders kunnen op dit moment overal terecht. Houd er rekening mee dat je met een niveau 2 opleiding het beste door kunt leren. Medewerkers ict worden namelijk steeds minder gevraagd.

Hoe is de verdeling theorie-praktijk?

Onze opleidingen zijn allemaal bol-opleidingen. Bij een bol-opleiding zit je vooral op school en loop je stage. Je nadruk ligt op theorie die je in de praktijk toe kunt passen.

Kan ik overstappen van de ene naar de andere opleiding?

Met je diploma niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3 en in sommige gevallen naar niveau 4. Met je niveau 4 diploma heb je een goede aansluiting op het hbo.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?