Over deze sector

Onderwijs en kinder­opvang

Bereid jij kinderen voor op hun toekomst?

Het vermogen van kinderen om te leren is enorm. Ben jij degene die dat samen met anderen in goede banen leidt? In de kinderopvang en in het onderwijs zijn mensen nodig zoals jij.

Werken in deze sector

Of je nu werkt in de kinderopvang of het onderwijs, het valt allemaal onder de noemer pedagogisch werk. Alleen de kinderen waarmee je werkt verschillen in leeftijd. Je kunt verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse opvang van baby’s, maar ook voor het begeleiden van jongeren tot 18 jaar. Jouw rol? Signaleren, assisteren en zorgen voor een veilige omgeving. Jij houdt de ontwikkeling van kinderen in de gaten en bespreekt die met ouders, collega’s of met leerkrachten.

Veelgestelde vragen

Als ik kies voor pedagogisch werk, blijf ik dat dan m’n hele leven doen?

Dat ligt aan jou. Veel studenten weten al vroeg dat ze iets in de opvang van kinderen of in het onderwijs willen doen. En met deze opleidingen kun je in de sector aan de slag. Sommigen gebruiken de opleiding als opstap naar een hbo-opleiding.

Hoe weet ik of pedagogisch werk bij mij past?

Ben je geduldig? Word je blij van kinderen die zich ontwikkelen, die blij zijn met jou? Ga je graag het gesprek aan met hun trotse of bezorgde ouders? Je bent geknipt voor dit werk! Tip: kom gewoon eens naar een meeloopdag van een van de opleidingen. Dat is de beste manier om uit vinden of pedagogisch werk bij je past.

Hoe zeker is mijn toekomst in deze sector?

Als medewerker van de kinderopvang heb je meer kans op een baan dan als onderwijsassistent. Veel onderwijsassistenten kiezen daarom voor een vervolgopleiding aan de PABO.

Hoe is de verdeling theorie-praktijk?

Binnen pedagogisch werk heb je alleen bol-opleidingen.Bij een bol-opleiding zit je vooral op school en loop je stage. De nadruk ligt dus op de theorie die je praktisch toe kunt passen.

Kan ik overstappen van de ene naar de andere opleiding?

Je kunt van pedagogisch medewerker niveau 3 doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?