Over deze sector

Techniek en technologie

Alles is techniek

We wonen in een technische regio. Met een technische universiteit, maakbedrijven én veel mbo-opleidingen in de techniek. Wie nu kiest voor techniek, zit gebeiteld. Want wat bedacht wordt, moet ook worden gemaakt, geïnstalleerd en onderhouden. Mooi werk!

Werken in deze sector

Het werk in de techniek en technologie is zeer veelzijdig. Je hebt bedenkers, ontwerpers, makers, installateurs, machinebedieners en onderhoudsmonteurs. Je kunt verspaner of constructiewerker worden, maar ook monteur van elektrotechnische installaties of installatiemonteur. Of je kiest voor een opleiding tot eerste monteur mechatronica of technicus engineering mechatronica. Als je in één van deze sectoren actief bent, heb je eer van je werk. Alles wat je bedenkt en maakt is nuttig.

Elektrotechniek

Probeer je leven eens voor te stellen zonder elektriciteit. Lukt je niet. Als je in de elektrotechniek zit, doe je belangrijk werk. Want jouw kennis en kunde bepalen of een apparaat het doet. Of niet. Lijkt simpel, maar er zit een spannende wereld achter.

Engineering en mechatronica

In mechatronica komt veel techniek samen: werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Allemaal nodig om machines en robots te kunnen bedenken, ontwikkelen, bouwen en onderhouden. De industrie in de regio kan niet zonder mensen met verstand van engineering en mechatronica.

Installatietechniek

In deze sector ben je bezig met gas, water en sanitair. Alles wat bedacht wordt aan verwarmings- en koelsystemen moet ook worden geplaatst en onderhouden. En vervangen, want de komende jaren gaan we ‘van het gas af’. Zowel thuis als bij bedrijven.

Metaaltechniek

Onze regio staat bekend om de vele metaalbedrijven. Vaak zijn ze gespecialiseerd in het maken van metalen onderdelen of juist in constructiewerk. Welke bewerking er ook nodig is, je hebt altijd te maken met machines. Sommige vrij eenvoudig, maar met de juiste opleiding kun je ook aan de slag met de modernste cnc-apparatuur.

Procestechniek

Ja, machines hebben ons veel werk uit handen genomen. Maar wie bedient de machines? In bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie? De regio heeft procesoperators nodig op verschillende niveaus. Mensen die techniek leuk vinden en graag werken in industriële bedrijven.

Veelgestelde vragen

Als ik kies voor techniek en technologie, blijf ik dat dan m’n hele leven doen?

Moeilijk te zeggen. Er zijn zo veel verschillende beroepen in de techniek. Met een technische achtergrond ben je op veel plekken inzetbaar. Belangrijk is wel dat je bijblijft. In de techniek gaan de veranderingen snel.

Hoe weet ik of techniek en technologie bij mij passen?

Wil je snappen hoe iets werkt? Wil je zaken laten werken? Vind je het mooi om te zien hoe machines bewerkingen uitvoeren? Of producten maken? Vaak weet je zelf al wel of techniek iets voor je is. En anders kom je gewoon eens naar een meeloopdag van een of meer opleidingen. Dat is de beste manier om antwoord te krijgen op deze vraag.

Hoe zeker is mijn toekomst in deze sector?

Op dit moment heel goed. Belangrijk is wel dat je je hele leven blijft leren. Een robot werkt anders dan een machine van tien jaar geleden. Na je opleiding kun je voldoende gerichte vervolgcursussen gaan volgen.

Hoe is de verdeling theorie-praktijk?

Onze opleidingen zijn allemaal praktijkgericht. Bij een bbl-opleiding werk je en kom je één dag in de week naar school. Bij een bol-opleiding zit je vooral op school en loop je stage.

Kan ik overstappen van de ene naar de andere opleiding?

Met je diploma niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3 en van 3 naar niveau 4. De niveau-4 opleidingen sluiten goed aan op technische hbo-opleidingen.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?