"Dit is echt onderwijs van nú"

Richard van den Elzen, docent mechatronica, Techniek en Technologie.

Zo’n dertien jaar geleden ben ik overgestapt van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Ik ben dus een zij-instromer en kom echt uit de praktijk. Mijn voldoening haal ik vooral uit de groei van studenten tijdens hun opleiding. Van de probeersels in het eerste jaar tot het professionele niveau in het examenjaar. Daar kun je in het bedrijfsleven zo mee aan de slag.

We bieden mechatronica op verschillende niveaus, van monteur tot technicus engineering. En we kennen zowel bol- als bbl-trajecten. En het mooiste is wanneer die trajecten samenvloeien. Dat gebeurt in het derde en vierde leerjaar als studenten een zelfbedachte machine bouwen. Een Skittles sorteermachine of een kledingvouwmachine. Ze verzinnen het zelf en máken het ook. Met een enthousiaste mix van denkers en doeners. En zo oefenen ze tijdens het bouwen hun volledige examendossier. Dat is echt onderwijs van nú.

In de techniek gaan de veranderingen razendsnel. Alleen al de snelheid waarmee sensoren en computers werken. Neem bijvoorbeeld je telefoon, daar kon je dertien jaar geleden alleen mee bellen. En kijk nou eens!

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?