ROC Ter AA en GOO Opvang en Onderwijs slaan handen ineen om tekorten in BSO en onderwijs terug te dringen

Kindprofessional

ROC Ter AA en GOO Opvang en Onderwijs slaan de handen ineen en bieden een opleiding tot Kindprofessional aan. Deze opleiding combineert de opleidingen ‘Gespecialiseerd pedagogisch medewerker’ en ‘Onderwijsassistent’. De student behaalt aan het einde van de opleiding twee diploma’s. Met deze opleiding willen Ter AA en GOO inspelen op de tekorten en de ontwikkelingen in het werkveld.

In het werkveld gaan onderwijs en kinderopvang steeds meer samen. Het werkveld staat dan ook te springen om kindprofessionals. Eenmaal in het bezit van een diploma kan een student kiezen een gecombineerde baan aan te nemen, maar ook kiezen voor een van de twee vakgebieden. Studenten voldoen met deze diploma’s aan de eisen om breed inzetbaar te zijn in de opvang en het onderwijs.

Eerste ronde in 2024

De huidige eerstejaarsstudenten van ROC Ter AA krijgen de kans om na twee periodes van hun opleiding over te stappen naar de opleiding Kindprofessional. Er is plek voor tien studenten. Geïnteresseerde studenten kunnen solliciteren voor een plek. Vanwege de zwaarte van de opleiding wordt er onder andere gekeken naar de motivatie, zelfstandigheid en beroepshouding van de student.

Het is een bol-opleiding waarbij de studenten twee dagen stagelopen in de praktijk en één à twee dagen bij ROC Ter AA aanwezig zijn voor het volgen van onderwijs. Daarbij volgen zij de ene week onderwijs op een Kindcentrum van GOO, waar ook docenten van Ter AA lesgeven, en de andere week lopen zij een extra dag stage.

Na de opleiding zijn de studenten vrij om te solliciteren. Ze hoeven dus niet bij GOO te blijven. Waarom GOO dit initiatief toch heel belangrijk vindt? “Wij vinden dat het werkveld moet bijdragen aan het opleiden van toekomstige professionals. Samenwerking tussen werkveld en opleiding zorgt voor kwalitatief goede medewerkers”, vertelt Mireille Janssen van GOO Opvang en Onderwijs.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?