Over kansenongelijkheid in het onderwijs

Tour Ter AA met Karim Amghar

Tour Ter AA met Karim Amghar

Donderdag 30 maart 14.30 uur – 16.00 uur
Locatie: collegezaal Keizerin Marialaan 2, Helmond
Aanmelden: via Ter AA Connect (evenementen –> ‘registreren’) www.teraaconnect.nl

Zie mij, hoor mij!
Dat is wat studenten/leerlingen roepen die te maken krijgen met de nadelige gevolgen van kansenongelijkheid. Want kansenongelijkheid is een meerkoppig monster. Hoe dat werkt, hoe het ontstaat, welke gevolgen het heeft en wat we eraan moeten doen, wordt in deze masterclass op een overrompelende wijze aan de orde gesteld door Karim Amghar.

Karim is een Nederlandse schrijver voor o.a. de NRC, auteur van de boeken ‘van Radicaal naar Amicaal’ en ‘Hoor mij, zie mij! Naar kansengelijkheid in het onderwijs’, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en MBO-docent.

Wat is kansenongelijkheid? 
Kansenongelijkheid ontstaat vooral door verschil in sociaaleconomische status. Weinig opleiding, weinig inkomen leidt ertoe dat ouders vooral bezig zijn met eindjes aan elkaar knopen waardoor hun kinderen minder aandacht krijgen. Op school zullen de jongeren minder presteren, o.a. doordat andere jongeren een leescultuur thuis hebben, werden voorgelezen voor het slapengaan, er geld was voor theater en museum bezoekjes en kunnen profiteren van schaduwonderwijs maar zij niet. Onbewuste vooroordelen zullen bij leraren ontstaan omdat deze leerlingen minder presteren. Hebben de kinderen ook een migratie-achtergrond, dan worden die onbewuste vooroordelen makkelijk versterkt. Dit heeft stevige gevolgen die voelbaar zijn in het MBO.

Karim gaat tijdens zijn sessie ook in op stagediscriminatie, onderwaardering van het MBO en meer.

Heb je vragen of lukt het aanmelden niet? Mail dan even naar communicatie@roc-teraa.nl.

Documenten

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?