8 -15 september 2022

Week van Lezen en Schrijven 

Het aantal mensen van zestien jaar en ouder dat moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen groeit. Ook in Helmond en omgeving: in Gemert-Bakel is 17% van de inwoners laaggeletterd.

Als je laaggeletterd bent, stoei je vaak ook met een computer of mobiele telefoon. De impact op de persoon in kwestie is groot. Laaggeletterdheid maakt mensen kwetsbaar. Ze zijn over het algemeen minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Dat moet en kan anders.
Daarom vraagt de landelijke Week van Lezen en Schrijven aandacht hiervoor. ROC Ter AA doet hier uiteraard aan mee. Binnen het college Volwasseneneducatie leren mensen lezen en schrijven, rekenen en in zijn geheel taalvaardiger worden.

Activiteiten in de regio

Helmond: bekijk hier het programma.

Gemert-Bakel: Het Taalhuis biedt veel aan op het gebied van beter leren lezen, schrijven en omgaan met de computer, zoals: taalcafé, taalmaatjes, conversatielessen, taalklassen en Klik en Tik cursus. In de Week van Lezen en Schrijven is er een woordenspeurtocht. Aan de hand van foto’s van woorden in de omgeving van De Eendracht lopen de deelnemers een route.

Loop binnen bij het Taalcafé Gemert: elke maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur en op donderdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur in de bibliotheek Gemert.

Asten-Someren: Blikkie de Voorleesbus van de Bibliotheek Helmond-de Peel is woensdag 7 september aanwezig op de weekmarkt van Someren. Op 14 september staat-ie op de weekmarkt van Asten.

Op woensdagavond 14 september is er een netwerkbijeenkomst rondom laaggeletterdheid. Ervaringsdeskundige Piet van Horrik vertelt hoe het is om laaggeletterd te zijn. Ook kun je zelf ervaren hoe het is. Tijdens de informatiemarkt kun je ontdekken hoe Onis Welzijn, ROC Ter AA en Bibliotheek Helmond-de Peel kunnen helpen op dit gebied.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?