“Mijn mentor zei: ‘We staan niet boven, maar naast je’. Dat is ook echt zo”

“Politie of zorg, het gaat om mensen helpen”

Catootje van den Elzen. Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg bij Zorg & Welzijn College.

Jij doet de opleiding Persoonlijke begeleiding maatschappelijke zorg, welke beroepen horen daarbij?
Als je deze opleiding hebt gedaan, mag je cliënten begeleiden. Dat kan in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg of jongerenwerk zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in een gevangenis gaan werken. Keus genoeg!

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik wilde eerst iets heel anders doen: naar de Politieacademie. Daar moest je achttien jaar oud voor zijn en ik was toen pas 16. Ik had dus een ander plan nodig. Een vriendin van mij werkte al in de zorg en deze opleiding sprak me wel aan. Het lijkt misschien iets heel anders dan de politie, maar ook daar gaat het om mensen helpen.

Waarom heb je voor ROC Ter AA gekozen?
Ik ben op meer plekken gekeken, maar hier voelde ik me meteen thuis. We mochten op de open dag met een student meelopen die van alles vertelde. De sfeer is hier heel fijn. Nu ik hier op school zit, merk ik dat ik goed gekozen heb.

Ga je al in het eerste jaar op stage?
Ja, ik loop nu stage op zorgboerderij de Malbergh in Beek en Donk, dat is dagbesteding voor mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Daar is het echt heel gezellig, geen dag is hetzelfde. Op de boerderij komen allerlei doelgroepen, en we helpen de cliënten voor de dieren te zorgen. We lachen veel en we kunnen lekker plat Brabants praten.

Heb je ook al iets geleerd dat je lastig vond?
Sommige cliënten kunnen niet praten. Of ze kunnen niet goed uitleggen wat ze willen. Je bent natuurlijk gewend dat iemand gewoon terugpraat als je iets vraagt. Ik heb echt moeten leren om me daar niet druk over te maken. Samen bedenk je wel een manier om toch te communiceren.

Welke eigenschap moet je hebben voor deze studie?
Het is belangrijk dat je sociaal bent en goed met mensen kunt omgaan. De zorg moet je wel echt liggen, dat past niet bij iedereen. Ik vind het heel leuk!

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?