“Ik heb niveau 2 én 3 versneld afgerond in twee jaar tijd en doe nu niveau 4”

“Ik wil meer uitdaging, meer leren, hier krijg ik die kans”

Fawad Ziarkash. Eerste monteur Elektrotechnische installaties woningbouw en utiliteit bbl.
Techniek en Technologie.

Hoe kwam je bij ROC Ter AA terecht?
Vier jaar geleden kwam ik vanuit Afghanistan naar Nederland. In mijn geboorteland studeerde ik Economie. In Nederland werkte ik in een restaurant en daarna kort in een fabriek. Het was niet het werk waar ik plezier uithaalde. Na een gesprek met mijn vrouw heb ik besloten om te gaan studeren. Zodat ik hier écht een toekomst kan opbouwen. Als Helmonder kwam ik al snel bij ROC Ter AA uit.

Je switchte wel van de economische sector naar de techniek. Waarom?
Bij economie-opleidingen krijg je veel theorie. Daar is mijn Nederlands niet goed genoeg voor. Ik ben nu heel blij met mijn keuze: in de techniek is altijd werk. En ik vind het ook fijn om praktisch bezig te zijn.

Je doet een bbl-opleiding, waar werk je?
Toen ik wist dat ik deze opleiding wilde doen, ging ik op zoek naar een bedrijf waar ik kon werken. Ik mocht bij het installatiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek in Deurne beginnen. Daar maken we elektrische panelen voor verschillende bedrijven. Ik werk er vier dagen in de week, de andere dag ga ik naar school. Inmiddels heb ik mbo niveau 2 én 3 afgerond. Dat deed ik versneld: in twee jaar tijd. Ik ben net begonnen met niveau 4. Want ik wil graag méér: meer uitdaging, meer leren. Gelukkig krijg ik die kans.

Hoe zie je de toekomst voor je?
Voor mijn gevoel ben ik pas net begonnen met studeren. Als het lukt, wil ik ook nog hbo doen. Uiteindelijk zou ik graag als elektrotechnisch ingenieur aan de slag gaan. Dan zit ik zelf aan de tekentafel. Binnen het bedrijf waar ik werk, is een engineeringafdeling. Het zou mooi zijn als ik daar terechtkom.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?